header image

Namnbytet 2018

År 1973 grundades Conbriokören i Skellefteå av en grupp sångglada skelleftebor. I februari 2018 beslutade årsmötet att byta ut det gamla namnet till ConBrio. Orden con och brio återfinns både i italienskan, spanskan, tyskan och franskan. Vår tolkning är att orden fritt översatt till musikaliskt sammanhang betyder ”med liv/glädje/intensitet” – vilket är vad vi vill uppnå med verksamheten i vår kör.

Konserter

ConBrio har sedan många år en tradition att årligen sjunga in adventstiden den första söndagen i advent tillsammans med församlingen vid Equmeniakyrkan (tidigare Missionskyrkan) i Skellefteå.

Adventskonserter under andra helgen i advent är ett traditionsenligt arrangemang som ConBrio - tillsammans med Skellefteå damkör, Bureå manskör och Skellefteå manskör - årligen genomfört sedan början av 1980-talet. År 2016 ersattes den avvecklade Skellefteå damkör av Canto.

I takt med att firandet av den svenska nationaldagen har ökat har ConBrio allt som oftast, tillsammans med Skellefteå manskör, deltagit vid firandet i Bonnstan, Skellefteå.

ConBrio har även återkommande deltagande vid konserten Folkmusik i Sommarnatten, som är en del av den årliga kyrkhelgen med marknad och spelmansstämma som hålls i slutet av juni månad i Bonnstan och Nordanå i Skellefteå. Konserten genomförs i Landsförsamlingens kyrka då olika folkmusikgrupper från hela länet deltar - och så även vi i ConBrio. Det blir alltid en speciell stämning då konserten hålls sent på kvällen och fyller kyrkan med toner av nyckelharpor, dragspel och våra blandade stämmor.

Under sina drygt 45 verksamma år har ConBrio genomfört ett stort antal konserter. Landskyrkan och Anderstorpsaulan har varit återkommande platser för framträdanden. Men kören har också varierat med mindre framträdanden - som musikcafé på Stigs konditori.

Gästartister som Cyndee Peters, Sofia Källgren, Mikael Rickfors, Joel Núñez och Pertti Parpala har förhöjt stämningen vid några av våra konserter. Även Skellefteå manskör, Aveny Singers, Jazzuiterna och Kaarar´n har deltagit i våra konsertarrangemang.

Naturligtvis har även kören gjort resor tillsammans. Finland, Norge och även Benidorm, Spanien har fått celebert besök av ConBrio från Skellefteå.

Som en av 22 körer deltog Conbriokören i arrangemanget Körneval 2005. Studiefrämjandet i Västerbotten och Västerbottens läns körförbund stod för idé och arrangemang. Körerna höll inledande individuella konserter på hemmaplan och, under avslutningshelgen, även i Umeå. Finalen var en stor gemensam konsert i Gammliahallen, Umeå den 21 maj, under ledning av dirigent Tomas Pleje. Därefter delade deltagarna en minnesvärd middag tillsammans på restaurang Äpplet, Umeå. Conbriokörens soloinsats under avslutskonserten var Swing Low, Sweet Chariot.

Efter ett strålande initiativ av Skellefteå kammarkör inleddes ett storslaget körsamarbete i kommunen som i april 2008 resulterade i den första Körmanifestationen på Skellefteå Kraft Arena. Majoriteten av Conbriokörens medlemmar fanns med bland de 850 körsångarna på scenen. Och två år senare var det dags igen - men då var vi 1 100 sångare i storkören. År 2014 kördes konceptet en tredje gång. Och Conbriokören var troget med i eventet. (Läs mer om detta längre ner på denna sida)

Vid den senaste (vi hoppas att det inte var den sista) Körmanifestationen - som gick av stapeln den 10:e maj 2014, samarbetade nära 1 000 korister. Förutom körer från Skellefteå kommun deltog, vid denna tredje manifestation, även körer hemmavarande i Sorsele, Malå och Boden. Storkören ha, vid samtliga tre körmanifestationer haft strålande ackompanjemang av Holmström/Bergner Trio samt en barn- och ungdomskör från Skellefteå kommuns vänort Pardubice i Tjeckien. Utmärkta solister var vid 2014 års uppsättning LaGaylia Frazier och Göran Fristorp.

Julen 2016 deltog Conbriokören vid den traditionella julkonserten "Anna-Lottas Jul". Vi sjöng även utomhus nere vid älven på självaste nyårsaftonen, som en del av eventet Ljuspromenaden som Triorama event dragit igång med förhoppning att bli ett återkommande event på nyårsafton i Skellefteå stad. Och det blev det. Julen 2017 deltog vi åter – både som del i Anna-Lottas Jul och under Ljuspromenaden.

Dirigenter

Conbriokören bildades, som tidigare nämnts, år 1973. Dirigent från starten var Thure Wiklund. Thure höll stadigt i taktpinnen i 17 år och efterträddes först år 1990 av Petrus Stenlund. Under en kortare period under 1990 talet var även Monika Holmlund och Veronica Strömberg ledare för kören. Torkel Persson tog över dirigentpinnen år 1999 och förde traditionen vidare till mitten av 00-talet.

År 2006 engagerades musikdirektör Dorota Lindström som dirigent för Conbriokören och guidade kören vidare i Torkel Persons anda. Men hon tillförde även nya musikaliska utmaningar till kören genom att hon införde körstycken från sitt hemland, Polen, till körens repertoar. Dorota lämnade sin plats framför kören hösten 2009 till följd av kantorstjänst på annan ort samt fortsatta musikstudier.

Under tiden som vi letade efter en efterträdare för Dorota tog Torkel Persson åter tillfälligt hand om taktpinnen. Det blev sedan Isa Brolin som, tillsammans med assisterande dirigent Lars Långström, dirigerade Conbriokören mot nya mål. Efter julkonserterna 2011 lämnade Isa kören och vi blev åter tvungna att leta efter en ny huvuddirigent.

Den i Skellefteå och Västerbotten, välkände dirigenten Leif Åkesson tog i februari 2012 över uppdraget som dirigent för Conbriokören och tillsammans med honom går körens musikaliska resa nu vidare. Hösten 2012 tog Leif Åkesson emot Skellefteå kommuns kulturstipendium och hösten därpå utsåg Svenska Körförbundet Leif till Årets Kördirigent i Sverige.

Hösten 2021 och våren 2022 var Bertil Edström ledare av kören ConBrio.

Från hösten 2022 leder Kristina Åkesson kören ConBrio.

Jubileumsåret 2013

Under Conbriokörens jubileumsår hölls enligt sed och lära en traditionsenlig jubileumskonsert. Med 40 år sedan starten fanns ett ypperligt tillfälle att fira. En fullsatt konsert i Landsförsamlingens församlingshem genomfördes den 5 maj 2013. En fullsatt aula med proffsigt ackompanjemang av Holmström/Bergner Trio och solist Peter Fjellström. Vi sjöng sånger typiska för våren men även Beatles, Bob Dylan, Åsa Jinder och Paul Simon ingick i repertoaren. Conbriokörens trognaste medlem, Manne Brännström, var med i kören från starten 1973 och alla de fyrtio åren fram till och med jubileumskonserten. Åhörarna gav oss stående ovationer vilket värmde oss alla. Ett stort tack till vår dirigent Leif Åkesson för en mycket lyckad konsert.

En lika välbesökt konsert hölls i november i Landsförsamlingens kyrka. Den konserten hölls tillsammans med Skellefteå manskör och alla intäkter gick oavkortat till Bröstcancer-föreningen och Cancerföreningen Guldgubbarna.

Då genomförandet av vår planerade jubileumsresa till Norge uteblev realiserades istället en tripp till Källan i Åmliden för en trevlig afton med sång, mat, dryck, underhållning och lyckad samvaro, trots ruggigt väglag.

Naturligtvis genomförde kören även under jubileumsåret sina traditionella deltaganden vid Nationaldagsfirandet och alla julkonserter.

Å en jubileumsresa blev det - om än först våren 2014. Då tog vi färjan över Bottenviken för ett körutbyte med kören Sångens Vänner i Jakobstad, Finland. Mycket lyckad helg - för vilken vi i kören har vår ordförande och kassör att tacka för allt deras planeringsarbete som var förutsättning för att vår resa kunde bli av.